top of page

Kebne 2015 leiritunnelmia

Kebne 2015 aaltolentoleiri oli ainakin meille ensikertalaisille erityisen hieno ja mieleenpainuva kokemus. Onneksi oli kokenutta porukkaa mukana, joiden kanssa tunturiolosuhteissa lentämiseen oli turvallista tutustua ja kun oli kerhon oma koulukone opettajineen mukana, ei kaluston kannalta olisi voinut olla helpompaa aloittaa. Kyllähän ne hinaukset rinnetuulten aiheuttamia aaltoja tavoitellessa ns. roottorivirtauksen läpi tarjosi haasteita vaikka kalusto oli tuttua ja opekin istui takapenkillä.

Hinaus heti noustua:

Hinauksessa korkeammalla:

Uoeat maisema hinauksesta irrotettua:

Kieltämättä jännitti irrottaa hinausköysi 900m korkeudessa, 8 km kentästä ja vielä tunturi liitomatkan välissä, mutta kun nostavaa aluetta löytyi, alkoi itseluottamus hiljalleen kertyä uudessa elementissä pärjäämiseen.

Eka lentopäivänä päästiin jo kokeilemaan miltä tuntuu lentää aallossa. Kannatti sen ja maisemien vuoksi lähteä matkaan ja tuo hivenen haasteellinen hinauskin jäi taka-alalle hinurin vedettyä purjekoneen suoraan 5m/s tasaiseen nostoon. Hetken kaartelemalla löytyi todella voimakkaitakin nostoja, tasaisella 7m/s ylöspäin nousuvauhdilla korkeutta kertyy rivakasti ja hetkessä oli tonni lisää korkeutta ja huomattiin olevamme pilvikerroksen yläpuolella hieman yli 2 kilometrissä.

Lopulta kuitenkin on tultava alas, jotta muutkin pääsee kokemaan aaltolennon hienouksia. Kylläpä näyttikin jäälle aurattu laskubaana pieneltä, mutta hyvinhän siihen mahtui Puchaczin tehokkaiden lentojarrujen ansiosta.

Eipä muuta kuin uusia Kebne-lentäjiä taivaalle, kun edellinen palasi lennoltaan:

Keliolosuhteet tunturialueella tunnetusti vaihtelevat nopeasti, hetki sitten lentoalueella vallinnut loistava lentokeli saattaa muuttua parin vartin aikana, joten kokemus reissulla mukana on todellakin kultaakin arvokkaampaa. Lumimyrskyssä ei olisi kiva edes ajatella yrittävänsä laskua jäälle auratulle kentälle ja jäällä säätä tarkkailevan porukan tiedotteet ovat yksi oleellinen osa lentoturvallisuutta alueella.

Ja kun lumimyräkkä on ohi, tulee käyttöä lapioille ja ahkerille lapion käyttäjille:


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page